Mi az a DNS és mit kell rajta ellenőrizni domain átkéréskor?

A DNS, azaz a Domain Name System egy olyan rendszer, amely azért felelős, hogy az emberek számára könnyedén megjegyezhető domain nevek, és a számítógépek által használt IP címek között „fordítást” végezzen. Ennek fontos eleme a névszerver (más néven dns-szerver, ns), és a DNS rekord. Lényegében a DNS szerver a „szótár”, ez tárolja, hogy domain melyik IP címre mutat. Ezeket az adatokat hívják DNS rekordnak.

Amikor átregisztrálunk egy domaint, jellemzően a saját névszervereikkel kérjük át őket. Ez azt jelenti, hogy a domainnek azok a rekordok lesznek beállítva, amiket a mi névszerverünk ismer. Ha ez eltér attól, amit a korábbi névszerver tárol, akkor az oldal működése leáll, mert az új névszerver olyan tárhelyre irányítja el a domaint, ahol még nincs alatta tartalom.

Tehát szükséges az átkérés előtt vagy a DNS rekordokat úgy beállítani, hogy olyan szerver IP-jére mutassanak, ahol az oldalhoz tartozó tartalom megtalálható. Másik megoldásként szükséges átkérés előtt az itteni tárhelyre is átmásolni a tartalmakat, és meggyőződni róla, hogy innen is fut minden szükséges szolgáltatás.